MATERIALEPAS VISER VEJEN FOR GENBRUGSBYGGEMATERIALER

01. feb 2017, 12:32

n ting er den gode historie, men når man som boligejer vil benytte genbrugte materialer, er der også både tekniske og miljømæssige hensyn, som man skal forholde sig til for at kunne vurdere, om genbrugsbyggematerialerne er egnede til et byggeprojekt. Renosyd ønsker generelt at blive klogere på, hvordan endnu flere materialer kan genbruges og har derfor deltaget i et projekt sammen med aktører fra byggebranchen. Projektets mål er at finde ud af, hvordan viden om brugte byggematerialers anvendelse, tekniske oplysninger osv. kan dokumenteres, når materialernes skal genbruges.
Som en del af projektet har vi i 2016 spurgt en række kunder på Renosyds genbrugspladser om, hvor deres byggeaffald stammer fra, hvor det har været brugt samt alderen på det. Informationerne blev indsamlet via et spørgeskema, kaldet Materialepas, der er det redskab projektet har til sigte at udvikle.

Viden nedbryder grænser

Det er Teknologisk Institut, Tømrer, Murer & Kloakmester John A. Laursen fra Skanderborg og Henning Larsen Architects, der er gået sammen med Renosyd om projektet, der hedder Materialepas. ”Det giver absolut god mening at genbruge byggematerialer. Men det kan være en dårlig overraskelse for dem, der køber gamle byggematerialer til deres nye byggeprojekt, hvis materialerne måske ikke kan bruges til den tiltænkte anvendelse, eller at de rent faktisk kan indeholde miljøfarlige stoffer som PCB, asbest og bly” udtaler projektleder Stefania Butera fra Teknologisk Institut. Tømrer, Murer & Kloakmester John A. Laursen kender godt til at manglende viden om materialerne kan være en barriere: ”Jeg undlader ofte genbrug, fordi flere parametre omkring materialerne ofte er ukendte. Hvor stammer det fra, indeholder det skadelige stoffer og hvilke tekniske specifikationer har det?”.

Værdifuld viden i Værdicentralen

Renosyds genbrugsbutik Værdicentralen har i efteråret også været inddraget i projektet. Ideen er nemlig at informationerne fra Materialepasset skal følge med ved salg af materialerne. For Renosyd er det vigtigt at Værdicentralen kan vejlede købere af brugte byggematerialer i forhold til skadelige stoffer, og om at det kan være problematisk at bruge materialerne i byggeri, der ligger under for byggereglementet. Det handler om, at kunderne får en god oplevelse med genbrug. ”De fleste kunder kender ikke til problematikken om miljøfremmede stoffer, så her kan Materialepasset give nyttig viden og understøtte læring”, udtaler Jeppe Vestergaard, der er projektleder for Værdicentralen hos Renosyd.
Resultaterne af projektet viser, at det kan være svært i stor skala at samle tilstrækkeligt med oplysninger omkring genbrugsprodukterne. Konklusionen er derfor, at materialerne primært kan bruges til små byggeprojekter, såsom etablering af et legehus eller et skur, fremfor f.eks. etablering af en ny skole eller et nyt etagebyggeri. Værdicentralen kunne derfor være et udmærket sted at starte, forklarer Jeppe Vestergaard: ”Det er primært den private kunde, der går på skattejagt efter den flotte gamle dør eller træbjælke til hobbyprojektet, der kommer på besøg i Værdicentralen. Vi ved, at de ville se værdi i den ekstra vejledning og i særlig grad den eventuelle sjove historie om, hvor varen stammer fra”.

Faktaark

Materialepasset blev i første omgang udviklet til materialerne belægningssten, konstruktionsstål og døre.

Projektet blev afviklet som spireprojekt under Innovationsnetværket for Bæredygtigt Byggeri, InnoBYG, der er byggebranchens innovationsnetværk, og medfinansieres dermed af Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Læs mere på www.innobyg.dk.

Kontakt

For yderligere information omkring pressemeddelelse kontaktes:

  • Teknologisk Institut: Projektleder Stefania Butera, e-mail stbu@teknologisk.dk, telefon 72 20 19 51.
  • Tømrer, Murer & Kloakmester John A. Laursen, e-mail john@ja-laursen.dk, telefon 40 59 14 25.
  • Henning Larsen Architects: Partner og leder af bæredygtighedsafdelingen, Signe Kongebro, e-mail sik@henninglarsen.com, telefon 82 33 30 68.
  • Renosyd: Projektleder Jeppe Vestergaard, e-mail jsv@renosyd.dk, telefon 86 52 52 11